at home in a tithe barn

BARN_16

Today’s project takes its impetus from the tithe barn (Fr. grange dimiere), medieval structures used to collect villagers’ tithes, which prior to the proliferation of cash was often given as a portion (one tenth) of the individual’s harvest.  These cumulative tithes required an elaborate barn to store them for safekeeping throughout the following year.  The structures are fabulous syntheses of the ecclesiastical and the secular – large, windowless stone or brick fortresses with soaring trussed, nave-like, roofs.

Barn conversions are fascinating to me, with the domesticization of the agricultural, and the tithe barn is no less so.  This project attempts to take the typical tithe barn and meet it with the domestic, with a large enclosed courtyard to compliment the truss-framed living room.

BARN_15

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s